Κορινθία

40€/άτομο

1 ημέρες

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κορινθία

Το δρομολόγιό μας

Πρωινή αναχώρηση από τα γραφεία μας στο κέντρο της Αθήνας, με πολυτελές λεωφορείο, για την Πελοπόννησο. Μετά τον Ισθμό θα σταματήσουμε για καφέ και χαλάρωση.
Θα συνεχίσουμε την εκδρομή μας προς Κιάτο και από εκεί θα ανηφορίσουμε προς τη λίμνη Στυμφαλία. Στη διαδρομή μας, στο χωριό Καλιάνοι θα συναντήσουμε το οικογενειακό Τυροκομείο Λέγκα που ξεκίνησε το 1936, στην πορεία εκσυγχρονίστηκε και σήμερα αποτελεί την υγιή επιχείρηση «Στυμφαλία Α.Ε/» με εξαγωγές στην Ευρώπη.
Ο νεότερος ιδιοκτήτης Μάρκος Λέγκας θα μας εξηγήσει πώς το τυροκομείο πέρασε από τις παραδοσιακές στις σύγχρονες μεθόδους παρασκευής των προϊόντων του και θα μας τρατάρει τα καλούδια του, τοπικό Ζηρειοτύρι, κεφαλοτύρι, μυζήθρα και παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι.
Η αμέσως επόμενη στάση μας θα μας γνωρίσει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Η Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού θεωρεί ότι τα διάφορα θεματικά μουσεία ανά την Ελλάδα που έχει επιμεληθεί η Τράπεζα Πειραιώς αποτελούν αξιόπιστες και με γούστο παρουσιασμένες μαρτυρίες του πολιτισμού τής κάθε περιοχής ευρωπαϊκού επιπέδου και δεν παραλείπει να τα επισκέπτεται. Βασικοί στόχοι του μουσείου είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά το περιβάλλον της περιοχής, ενώ η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Αν είμαστε τυχεροί θα απολαύσουμε μια εξαιρετική ξενάγηση από την διευθύντρια του Μουσείου κα Κιουρκτσόγλου.
Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Αποτελεί δε και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Μετά την εντυπωσιακή αυτή επίσκεψη συνεχίζουμε με το λεωφορείο μας προς τον εύφορο κάμπο του Φενεού. Θα τον προσεγγίσουμε μέσα από την πανέμορφη φύση του όρους Ολίγυρτος με τα περήφανα Κεφαλληνιακά έλατα. Θα περάσουμε από τα ορεινά χωριά Καστανιά και Μοσιά και ξαφνικά θα αντικρύσουμε τον κάμπο στα πόδια μας, στεφανωμένο με ελαφρά πρωινή πάχνη που αργότερα γίνεται ομίχλη για να καταλήξει να γίνει μικρά συννεφάκια.
Το νερό είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτού του τόπου, είναι αυτό που με την αέναη κίνησή του υπέργεια και υπόγεια σχηματίζει τη γη, πλαισιώνοντας την παράλληλα με καταβόθρες, σπήλαια και λίμνες, τους «κύλλους» χώρους δηλαδή που δίνουν το ελληνικό όνομα στο βουνό Ζήρεια – το Κυλλήνη.
Προσπερνάμε τον κάμπο στο ύψος του Μεσινού και σκαρφαλώνουμε ξανά προς την Αρχαία Φενεό για να δούμε σε λίγο ξαφνικά μπροστά μας τον τελικό προορισμό μας τη Λίμνη Δόξα, που αν και τεχνητή, πλαισιώνει τέλεια το ορεινό τοπίο δίνοντας μια εικόνα κάτι μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας. Κάνουμε ένα κλικ και βρισκόμαστε πάνω από τη λίμνη στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που είχε ενεργή συμμετοχή στην επανάσταση του 1821. Ο επιστάτης κος Βασίλης θα μας ξεναγήσει στο Μοναστήρι και ο Ηγούμενος πατήρ Αθανάσιος θα μας μιλήσει για την καλλιέργεια των τριαντάφυλλων. «Ώριμοι» πια, θα δοκιμάσουμε το περιώνυμο γλυκό τριαντάφυλλο, θαυμάζοντας την υπέροχη θέα της λίμνης.
Συνεχίζουμε την εκδρομή μας με μια γύρα στη λίμνη με το λεωφορείο μας που θα μας επιτρέψει να πάρουμε φωτογραφίες από όλες τις πλευρές της. Μια στάση ενδείκνυται στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που προκλητικά στέκεται στην άκρη μιας μικρής λωρίδας γης που εισβάλει στη λίμνη. Εκεί θα συναντήσουμε και τους παραγωγούς των γύρω χωριών που θα μας τρατάρουν τα καλούδια τους. Και έπειτα από μια μικρή βόλτα με τα πόδια ξανά στο λεωφορείο για το κεφαλοχώρι της περιοχής τη Γκούρα.
Εδώ θα γνωρίσουμε ένα χαρισματικό και φιλοσοφημένο άνθρωπο, τον κ. Κώστα Δάρη στο μικρό του συσκευαστήριο οσπρίων από την «Φένεα Γη» το «Δικότυλον». Θα μας μιλήσει για τις οικολογικές μεθόδους απεντόμωσης των οσπρίων για τη ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και θα μας διηγηθεί ιστορίες και εικασίες για τον τόπο.
Στην πλατεία του χωριού θα δούμε το αρχοντικό Πρεδάρη (1870) με το άνετο καφέ του, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό καφενέ του χωριού με τη φουφού, καθώς και την εκκλησία των Ταξιαρχών (1880).
Για φαγητό θα καταλήξουμε στην παραδοσιακή ταβέρνα – κρεοπωλείο «Τρίκρηνα» με τα υπέροχα κρέατα.
Μετά το φαγητό θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Αεροπορικά μετ' επιστροφής

Φόροι αεροδρομίου

Ταξιδιωτική ασφάλιση